Coping with new baby

7 Jun

Actually bukan nak cerita pasal saya, tapi kakak fareehah..yang sangat ganbatte iru menyesuaikan diri dengan role barunya sebagai seorang kakak…bukan senang untuk seorang kanak2 yang dah tiga tahun menjadi anak tunggal untuk menerima kehadiran baby baru dalam family kan….tapi alhamdulillah, fareehah has been very understanding dan cooperative for a 3 years old…semasa membawa pulang Firas ke rumah Fareehah sangat excited tengok adek…dan sangat kerap kata Firas sangat comel…and the night comes….dah tentu Firas menangis bila lampinnya basah atau bila dahaga dan lapar….Fareehah pon turut bangun…sangat excited nak tolong mama tukarkan lampin….atau suruh mama cepat2 bagi susu mama kat adeknya….hehehe…totemo kawaii…bila adek menyusu…dia suka cium2 pipi adek…kepala adek…bila adek tengah nyenyak tidur…dia usap2 adek sambil kata…”mama…adek lembut…fareehah keras…adek lembut sangat..”sebab nya dia rasa tangan dia pejal dengan daging…tapi kulit adek sangat lembut…

sekarang sudah lebih bijak menolong mama…kalau mama nak tukar lampin adek…dia yg akan tolong semburkan kapas yang guna untuk bersihkan adek dengan air…tolong letak lampin basah kat toilet atau beri pada bibik…satu aje masa dia tak mahu share mama dengan adek…bila dia juga mahu menyusu n mahu menggentel baju mama…hahaha…adek menjerit pon dia marah…tak bagi mama pergi kat adek…hahaha…

melihat adek menyusu juga buat fareehah teringat susu mama…kadang2 dia cakap “mama…fareehah nak susu mama boleh tak?bolehtak?uweek”buat bunyi macam baby jugak…bila mama kata tak bole…dia akan cakap “ala…!” n lepas geram dengan duduk rapat2 kat situ…cium2…kadang2 kata”bau sedappp!”…adui la fareehah…awal2 tu buka lampu masa tido sebab nak bagi kuning firas cepat turun…dia kena tido ngan abah…mula2 tak mau…dah 2,3 ari dia dah faham..malam2 dia tido dengan abah…so pagi2 dia bangun baru masuk bilik and baring sebelah mama n adek….

fareehah yoku ganbatta ne!…mama sayang sangat fareehah!muahs!

Advertisements

2 Responses to “Coping with new baby”

  1. nurat June 7, 2010 at 10:34 pm #

    good girl fareeha ! pandai budak nyer… tgk susu mama dier tu pon satu dugaan gak tuh..huhuhu…

  2. honeyvaio June 10, 2010 at 2:08 pm #

    betul2…tgk adek minum susu dugaan besaar…rasa macam dia tak ingat dah…tapi ingat rupanyaaa…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: