Nearly one month!

10 Jun

Tadi pagi kami…and by “kami” i mean me,hubby,fareehah n firas went to klinik kesihatan bandar tasek mutiara for firas one month jab…dekat je pon ngan rumah..tapi fareehah came along untuk ubat cacing..hehehe…every 6 months 1 dos sampai 6 tahun kot…n timbang…n ukur tinggi…sampai klinik 8:30 am macam tu…fuhhh…ramai gilos orang!of course rabu n khamis is specially for children n mummy clinic…so sangat penuh dengan babies,preggy mummies, toddlers n kanak2…sangat meriah…tapi facility bagus…ada bilik penyusuan yang sgt selesa (sempat firas menyusu seround kat situ)…n play corner yang ada pondok n slide kecik for the kids…so fareehah sangat seronok walaupon kena tunggu lama….most of nurses kat situ we already know sebab mereka ada datang visit for the first 20 days utk cek ibu n baby (for new mummies jangan lupa bgtau kat klinik kesihatan berdekatan lepas bersalin..so diorang dtg umah n cek kita…n senang nanti bila kita gi klinik…diorang dah kenal!…ke depa kenal sebab mama suka tanya soalan banyak2 bila nurse datang umah…hehehe…)

tunggu punya tunggu…akhirnya nama firas dipanggil…mula-mula ukur tinggi…pastu ukur berat…(kena tanggal pampers tau!)..pastu fareehah pulak ukur berat n tinggi…lastly mama pulak timbang berat n ambil blood pressure…test kencing n test darah…pastu duduk balik untuk jumpa nurse kat dalam pulak…pukul 10 camtu baru jumpa nurse…dia cek fizikal firas…cek kemaluan,cek refleks,cek pusat,cek pergerakan…pastu sesi temuduga…tanya berak,kencing,makan susu apa..(suka government klinik sebab bfeeding friendly)..pastu make appointment utk check up detail ngan doktor bulan ogos…n appointment next jab..bulan july…pastu panggil fareehah (dia tgh seronok main slide)…makan ubat cacing…nurse bagi makan ubat elok je…makan…kalau mama bagi…siap marah lagi tak mau makan ubat!…habis licin ubat tu..!then baru cucuk firas for hepatitis B….

overall rasa ok jugak klinik kesihatan tu…nurses sumer friendly n ramah aje….selesa…lama tu memang la..sebab ramai kan…tapi free…berbaloi la…

so far fareehah punya progress ok…berat 13.5 kg…tak berat sgt tak kurus sgt….tinggi 97cm…(terkejut!tinggi dah anak aku!)…so plot dlm graf tu masuk dalam range normal…so okay je…mama pon ok je…rahim kecut elok..sungguh pon sehari dua ni ada bleeding balik…mungkin ada tempat luka balik (either tempat buang cyst atau tpt jahit tak sure..sebab kat dalam )…tp ok kot…hb pon giri-giri ok…11.0…air kencing pon ok…normal…firas juga nurse tak de komen negatif…tanya jugak…firas nampak kuning lagi tak..nurse tgk dia kata ni dah ok…tak de dah….so saya sangat happy!

summary — today is a happy day! plus dapat siapkan seluar untuk fareehah…nanti post gambar!

saya ada 3 kawan yang preggy…tgh pikir2 apa yg menarik nak bg adiah depa bersalin nanti…sebabnya…dekat2…ramai2…ingat want to sew something for them…mungkin..(tp akan take my sweet time to sew laaa.)
1- diaper clutch,wetbag,bottle cover,diaper bag set simple…
2- baby bib, booties, burp cloth,plus baby jaket or sleeping bag ke… set
3- ….(tak tau lg)….

nurat kalau baca posting nih…dou..?ok ka…tp aku jahit amatur la….nanti kita carik kain cun2 sket..kat jakel seksyen 7….murah tak?baru bukak kan…hehehe

Advertisements

2 Responses to “Nearly one month!”

  1. nurat June 11, 2010 at 8:17 am #

    sebelum tu nk tanya ?! ain nak hadiah apa ?! :p huhuhu….jakel seksyen 7…belum pi lagi…ingat nk pi ujung minggu nih….

    • honeyvaio June 11, 2010 at 12:34 pm #

      aku?…2nd baby nih mcm tak de apa sgt…sumer benda dah recycle balik…hehe…nursing bra yg best or nursing shirt yg selesa bole…tp utk mak la plak kan…bukan utk baby…

      jakel besar giler…b4 bersalin pegi tp ada area tak bukak lg…byk sgt kain…rambang mata!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: