Things to have around the house

23 Aug

Bila anak2 tak sihat memang sangat penat…dah 2 minggu berturut anak2 tak sihat…weekend pon tak ke mana sangat sbb mereka tak sihat…benda2 yang mesti ada di rumah bila ada anak kecil…in case tiba2 sakit…

1- Paracetamol : Dulu suka CalPol masa kat UK…sekarang beli brand panadol…tapi panadol pon yg ada utk umur 1-6 thn…utk babies tak jumpa lagi…paracetamol sesuai utk demam yg tak berapa tinggi…makan setiap 8 jam…ini wajib ada di rumah…nanti nak cari yg sesuai utk babies kat farmasi…

2- Ibuprofen : Jenama yg tengok doktor bagi kat fareehah is Nurofen….ibuprofen effect lebih cepat…dalam 15 minit dah boleh turun suhu…makan setiap 6 jam..ibuprofen hanya untuk demam tinggi lebih 38.5 degree…

untuk demam saya tak berapa suka ubat masuk kat punggung….

3- Digital termometer…sangat2 penting….saya punya jenama beechams yg ambik bacaan from dahi…sangat berguna bila anak2 demam…untuk buat judgement…

4- cool fever…ok tapi fareehah tak suka pakai…

5- Antiseptic cream untuk gigitan serangga,rashes, dan macam2 lagi…saya pakai sudo cream…setakat ni puas hati…

6- Losyen untuk rashes dan kulit kering saya gunakan avent magic cream dan losyen baby.

Apa nak buat bila anak demam?

Ini yang saya belajar dari staf2 nhs dulu…apabila demam…mesti ambil suhu badan anak sejam sekali….

1-suhu lebih 37.6…berikan banyak cecair sama ada susu,jus atau air kosong….buka tingkap jangan pasang air cond.

2- suhu lebih 38…beri cecair lebih kerap dan bukakan baju supaya haba senang terbebas…jangan selimut atau jirus dengan air sejuk…jika nak lap badan pon lap dengan air suam-suam kuku…bagi paracetamol

3- suhu lebih 38.5…bawa ke klinik untuk rawatan lanjutan…tengok jika keluar sebarang rashes pada badan anak…

Fareehah susah nak minum air n makan ubat…tp alhamdulillah,kali ni dia makan ubat sendiri…air je yang kena paksa2 minum…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: