Sneak peek of raya projects

20 Sep

IMG_1862

IMG_1851

More pictures at Cokotto

Advertisements

IT

20 Sep

Keep thinking about IT

Even dreamed of IT

Want to have time for IT

Want to make time for IT

Haaaaa……but when to do IT?

Lets do IT..!

P/S: Salam Hari Raya for all who read my blog…Maaf zahir dan batin…later i will post my hari raya story…

Sama tapi tak serupa…

4 Sep

sape bole teka mana satu firas mana satu fareehah????
teka betul bole dapat hadiah!!!

sihat

budak comel

Hoorei!!!

2 Sep

Latest update..!yeye…firas dah boleh meniarap!!!!yoku ganbarimashita ne!!!!…sekarang tgh sibuk la dia berlatih meniarap…dah meniarap ada hati pulak nak mengesot ke depan yg tak tahan tu..!step by step ye cayangku….bateri kamera abes…nanti tangkap gambooo…

Raya dah dekat macam mana persiapan semua?yang pastinya saya tak buat kuih n baju raya sendiri…ahahahaha…ari tu dah potong kain utk wat baju fareehah tp tak kesempatan nak jahit…huhuhu…isnin lepas baru aje beli baju,kuih n kasut raya utk anak2…ngan maknya la sekali…mahal la btul baju budak2 yg cantik2 n quality nih….geram aje tgk baju2 girl yg lawa2 tuh tapi tak mampu nak beli…nanti mama dah pandai jahit..mama wat banyak2 kat fareehah ok!…fareehah suka jugak baju leh kembang2 mcm princess….hummmm…thn nih baju kurung ada sepasang yg sedondon ngan fareehah…en. hubby tak mo beli baju raya..dier kata dah byk baju..ahahaha…suka ati lah…org lain sumer mesti rajin wat kuih raya la…tp puasa kali ni mmg badan tak sihat sgt…ni pon masih rasa bengkak tekak…

ohhh…mahu buka apa mlm ni….hampir setiap hari tak masak…nak wat cane…sampai umah pon dekat 6.45….hummm…ada tak keje 9-4 haaa kat mesia…kalau ada kat area2 sini bgtau yeee…saya mauuu!

Things to have around the house

23 Aug

Bila anak2 tak sihat memang sangat penat…dah 2 minggu berturut anak2 tak sihat…weekend pon tak ke mana sangat sbb mereka tak sihat…benda2 yang mesti ada di rumah bila ada anak kecil…in case tiba2 sakit…

1- Paracetamol : Dulu suka CalPol masa kat UK…sekarang beli brand panadol…tapi panadol pon yg ada utk umur 1-6 thn…utk babies tak jumpa lagi…paracetamol sesuai utk demam yg tak berapa tinggi…makan setiap 8 jam…ini wajib ada di rumah…nanti nak cari yg sesuai utk babies kat farmasi…

2- Ibuprofen : Jenama yg tengok doktor bagi kat fareehah is Nurofen….ibuprofen effect lebih cepat…dalam 15 minit dah boleh turun suhu…makan setiap 6 jam..ibuprofen hanya untuk demam tinggi lebih 38.5 degree…

untuk demam saya tak berapa suka ubat masuk kat punggung….

3- Digital termometer…sangat2 penting….saya punya jenama beechams yg ambik bacaan from dahi…sangat berguna bila anak2 demam…untuk buat judgement…

4- cool fever…ok tapi fareehah tak suka pakai…

5- Antiseptic cream untuk gigitan serangga,rashes, dan macam2 lagi…saya pakai sudo cream…setakat ni puas hati…

6- Losyen untuk rashes dan kulit kering saya gunakan avent magic cream dan losyen baby.

Apa nak buat bila anak demam?

Ini yang saya belajar dari staf2 nhs dulu…apabila demam…mesti ambil suhu badan anak sejam sekali….

1-suhu lebih 37.6…berikan banyak cecair sama ada susu,jus atau air kosong….buka tingkap jangan pasang air cond.

2- suhu lebih 38…beri cecair lebih kerap dan bukakan baju supaya haba senang terbebas…jangan selimut atau jirus dengan air sejuk…jika nak lap badan pon lap dengan air suam-suam kuku…bagi paracetamol

3- suhu lebih 38.5…bawa ke klinik untuk rawatan lanjutan…tengok jika keluar sebarang rashes pada badan anak…

Fareehah susah nak minum air n makan ubat…tp alhamdulillah,kali ni dia makan ubat sendiri…air je yang kena paksa2 minum…

Yang disayangi

20 Aug

IMG_1778

Ketiga-tiga yang kusayangi…

adek sudah bam-bams!huhuhu…

kakak sangat cheeky…cheeky little girl!

hubby yg kucintai…ehemmm…

Life as a working mum

13 Aug

Just started life as a working mum yesterday…managed to get everything done…just not cook for iftar….cian hubby have to eat french toast only…traffic was smooth at subang jaya…but stucked when going into shah alam…got back home at about 7.05pm…hubby pick up the kids..as soon arriving home, breastfeed firas while hubby made some french toast…then it was time to break fast already…eat a little bit of kuih n french toast that hubby made…then try to get firas to sleep…after he slept…pump a bit…then wash the kids clothes…then eat some more…play with fareehah…hang the washed clothes…n have a bath….then firas cried some more…bf him n try to get him to sleep again…then prepare dishes for sahur…only made fried eggs with kuah kicap…the rice…and then fold all the clothes hanged from last night…spend some time with fareehah…stay with fareehah in her room until all of us slept…until i woke up again to firas crying….at 2 am…firas cried again for milk and also i changed his diaper….4.30 am…wake up again to prepare for sahur…but firas also wanted his milk…hubby helped to “cing” all the dishes n had sahur…firas could not sleep…so i was awake until time to have my bath to go to work…today maybe takeaway again…because just repacked our knives last night…so could not prepare any chicken or fish for break fast…i hope fareehah will not “merajuk” today if hubby pick her up late from nursery today…cian my babies…